Kálvária

 streetball fesztivál

 

VERSENYKIÍRÁS

 

1. Célja:

- Versenyzési lehetőség biztosítása, a kosárlabda népszerűsítése.

- Tehetséges játékosok kiválasztása.

- A Magyar Gyermekmentő Alapítvány támogatása.

 

2. Rendezője: A Győri Nádorvárosi Ének–zenei Általános Iskola

 

3. Helyszín és ideje:                    Győri Nádorvárosi Ének–zenei
Általános Iskola

9024 Győr, Kálvária u. 20

+3696424288.

2023.06.12. hétfő,
8:00 órától 14:00 óráig

4. Résztvevők:

A Győr és Győr környéki iskolák tanulói, meghívott csapatok.

Két korosztályban:

  • 7-8. évfolyam
  • 4-6. évfolyam
Tájékoztatás: 
- Fiúk és lányok játszhatnak vegyes csapatban
- A lányok kosara duplán számít
- Egy csapatban lévő játékosoknak egy iskolába kell járniuk
- Egy csapatban csak egy igazolt játékos lehet a pályán

 
5. Nevezési díj:
 Csapatonként 2.000 Ft, mely a helyszínen fizetendő. Ezzel az összeggel a Magyar Gyermekmentő Alapítványt kívánjuk támogatni.

 
6. A nevezés:
Egy iskola mindkét korosztályban több csapatot is nevezhet.
Nevezni:                     2023.06.7. –ig (szerdáig) lehet
Panácz Attilánál            telefonon: +36302649397
                                 e-mailben: panaczattila@gmail.com
          7. D í j a z á s : 
Az első három helyezett érem díjazásban részesül.

 

 
Győr, 2023.05.15.

 
 
LEBONYOLÍTÁS/JÁTÉKSZSZABÁLYOK 

A kosárlabda mérkőzések 20 pontig eléréséig, vagy 10 percig tartanak. A mérkőzéseket hét pályán bonyolítjuk le. A csapatokat csoportokba sorsoljuk, ahol körmérkőzést játszanak. A csoporton belül a sorrendet az egymás elleni eredmény, a kosárkülönbség, a több dobott pont alapján határozzuk meg. A győztesek egyenes kieséses rendszerben játszanak tovább. A végén a legjobb négy csapat körmérkőzéssel dönti el a sorrendet.

1. Az utcai kosárlabda 3-3 elleni játék, de minden csapat lehet 4 tagú. (3 a pályán, 1 csere.) Minden csapat legalább 3 játékossal kezdheti el a mérkőzést, és legalább 2-nek a mérkőzés végén is pályán kell lennie.

A mérkőzések büntető dobással kezdődnek.

Minden játékos dob egy büntetőt, ha sikeres volt, a kosárért 1 pont jár (a lányok is 1 pontot érhetnek el), mely beleszámít az eredménybe. Abban a csapatban, ahol hárman vannak, hárman dobhatnak büntetőt, ahol többen, ott legfeljebb négyen.

2. Akkor lehet cserélni, amikor a csapat a labdát birtokolja. A torna alatt csapattag nem cserélhető ki olyanra, aki nincs nevezve.

3. A kezdés jogát sorsolással (pénzfeldobás) a pályafelügyelő dönti el.

4. Érvényes kosár után a játék a 2-pontos vonalon kívülről indul; a labdát a játékba hozása előtt az ellenféllel kezeltetni kell.

5. Az érvényes kosárhoz a támadó csapat legalább két tagjának érintenie kell a labdát.

6. 3 másodperces szabály nincs.

7. Feldobás nincs, ezekben a helyzetekben a kedvezményezett csapatot illeti a labda.

8. Zsákolni tilos - kizárás jár érte!

9. A palánktartó állvány nem tartozéka a pályának.

10. A mérkőzéseken nincs időkérés.

11. Minden kosár és büntető 1 pontot, a köríven kívülről dobott kosár 2 pontot ér. Vegyes csapatban, ha fiú és lány is a pályán van, a lányok találata duplán számít. Természetesen csak akkor, ha az ellenfél fiú vagy vegyes csapat, lány csapat ellen nem számít a dupla kosár szabály!

12. A mérkőzés 20 pont eléréséig vagy 10 percig tart, az időt folyamatosan futó órával mérik. A megadott büntetőt a játékidő letelte után is el lehet végezni. Amennyiben a mérkőzés 10 percnyi játékidő leteltekor döntetlen, úgy a játék kezdéssel folytatódik (a kezdés jogát a pályafelügyelő sorsolással dönti el) az első újabb kosár megszerzéséig ("hirtelen halál").

13. A szabálytalanságot az közli, aki ellen elkövetik, azonban a sportszerűség itt is fontos! Ha a faultolt játékos érvényes kosarat szerez, úgy nem jár a szabálytalanságért újabb büntetődobás. Dobás közbeni faultért, ha nem születik belőle pont, mindig büntető jár, attól függően 1 vagy 2 vagy 4 dobás, hogy hány pontot ért volna a kísérlet.

14. Az ötödik csapatszemélyit követően minden faultért egy büntetődobás jár. A büntető elvégzése után nem kell a labdáért ugrani, a kezdés mindig a védő csapatot illeti meg, attól függetlenül, hogy a büntetődobás eredményes volt, vagy sem.

15. Az első szándékos szabálytalanság után 1 büntetődobás jár, a második után a vétkes játékost ki kell zárni a mérkőzésből.

16. Az a csapat, amely sportszerűtlenül viselkedik, kizárja magát a további küzdelmekből!

17. A szurkolók, szülők, tanárok a mérkőzések alatt nem szólhatnak bele a játék menetébe, nem bíráskodhatnak. Kulturált, sportszerű viselkedésükkel jó példát mutathatnak.

 

EGYÉB KÉRDÉSEKBEN A KOSÁRLABDÁZÁS VERSENYSZABÁLYAI A MÉRVADÓK!